De voor- en nadelen van Pre Puberaal Chatten

Ik ben niet van het chatten. Nooit geweest ook. De hele MSN hype in de jaren negentig is totaal aan mij voorbij gegaan. Wanneer ik op Facebook aanwezig ben  en er een bericht binnenkomt reageer ik vooral niet gelijk. Stel je voor dat er een dialoog ontstaat van nietszeggende berichtjes!

Voor de goede orde; ik sms en whats’ app wel. En ja, daar komt het wel eens voor dat je verstrikt raakt in een nutteloze stroom van lege woorden zo over en weer, maar over het algemeen blijft het bij max. 3 berichtjes. Met name om je eigen locatie door te geven of een afspraak te maken. Text berichten via mobiel hebben dus voor mij voornamelijk een praktisch doel.

Chatten als Tool

Dit in tegenstelling tot het chatgedrag van Zus en klasgenoten. Zus is 10, en chat op Facebook en Movie Star Planet, door haar MS poep genoemd. Zus is erg vrij in haar online doen en laten, maar ik zweef op de achtergrond wel mee als sociale gedragsmonitor, met name om reacties van anderen in de gaten te houden. Zus is namelijk autist en zich van geen kwaad bewust.

Voor haar is het chatten een goede tool om sociale vaardigheden te oefenen en ook om meer contact te krijgen met klasgenoten; bijna de helft van haar groep heeft een MSP account of zit op FB. De gesprekken gaan nergens over (echt). Maar soms zijn ze schokkend. En dan met name van onbekende kinderen buiten de groep.

Chat monitor

Gezeten aan de eettafel achter de laptop roept Zus uit: Zo hee, die scheld me gewoon uit!. Als de gewezen sociale media monitor des huizes loop ik het gesprek na. Een meisje (ervan uitgaande dat de verstrekte info klopt) vraagt aan Zus of ze vrienden wil worden, waarop Zus accepteert. Eenmaal in de gelegenheid om met elkaar te chatten wordt Zus uitgescholden voor alles onder de zon.

Ik moet er een beetje om lachen want alles is verkeerd gespeld. “Zo die is niet slim”, is mijn reactie. Waarop Zus zegt:”Nee, hoor, dat doen ze expres zodat de moderator ze niet doorheeft en ze er niet worden uitgegooid.”

Voor-, en nadelen

Bekomend van mijn eigen domheid, loop ik met Zus de stappen door die ze moet nemen bij dit soort onacceptabel online gedrag:

  1. Niet reageren
  2. Aangeven bij de moderator
  3. Blokken van het desbetreffende profiel
  4. Onthouden bij het volgende vriendschapsverzoek

Chatten op deze leeftijd heeft voor- en nadelen. Belangrijk is dat je als ouder, zoals in alle facetten van het opvoeden, begeleid en stuurt. Negatief online gedrag van anderen hoeft nog geen reden te zijn je kind aan banden te leggen met betrekking tot sociale media, in welke vorm dan ook. Je houdt je kind toch ook niet weg van het speelplein omdat de buurkinderen niet aardig doen?

 

Bron afbeelding: http://www.internap.com/moviestarplanet-success-story/

 

Plaats een reactie