Digitale kloof

Digitale kloof

Af en toe is er op de basisschool van mijn dochter een loze dag waarop kinderen spelletjes etc. mee mogen nemen. En met een loze dag bedoel ik een dag waarop ze geen schoolse activiteiten doen. Vaak is dat de dag voor een lange vakantie of een feestdag, zoals rond de kerstdagen. Mijn dochter is niet zo van de gewone spelletjes, maar vaak neemt ze iets als wie is het mee.

De laatste keer dat er zo’n spelletjesdag was, was ik toch een beetje geshockeerd; een groot gedeelte van de klas had zijn of haar Ipad meegenomen.  Niet zozeer dat kinderen een Ipad gebruiken, maar meer de vanzelfsprekendheid van het in het bezit zijn van zo’n tablet waarmee deze kinderen opgroeien.

Kostbaar

Zelf hebben wij geen Ipad, maar delen de kids wel een oude Ipod, alleen omdat we deze zelf niet meer gebruiken. Hoe ze het voor elkaar hebben gekregen weet ik niet, maar heb de home knop al eens moeten vervangen omdat deze het niet meer deed. En geloof me dat was ook een duur grapje!

Een Ipad is ons gewoon te duur en zeker als gebruiksvoorwerp voor de kids, maar hadden we het geld zo liggen, was er absoluut een aangeschaft. Het gemak waarmee zoveel geld wordt uitgegeven aan computers, tablets en accessoires, doet me afvragen hoe dat zit voor gezinnen die daar geen geld voor hebben. En hoe zit dat met de kids die zelfs geen computer in huis hebben?

Vanzelfsprekendheid

Want hoewel wij ons dat niet kunnen voorstellen, als Twitterend, Facebook liefhebbend en Googelend gezin, zijn deze gezinnen er ook. Hoe het er in Nederland voor staat weet ik niet, maar bij onze buren zit 1 op de 5 gezinnen zonder pc (http://www.standaard.be/cnt/DMF20130411_00537176).

Ik associeer computers en internet met vooruitgang omdat alles in rap tempo veranderd en verbeterd. Dit zal ook wel met onze consumptie-  en wegwerpmaatschappij te maken hebben; de ene telefoon is nog niet gekocht of de nieuwere versie wordt alweer aangekondigd. Maar hoe zit het met de gezinnen die dit financieel niet kunnen bijbenen?

Kloof

Creëren we op deze manier niet een enorme kloof tussen mensen die wel en geen toegang hebben tot digitale middelen? En wat betekent dat voor de toekomst? De middelbare school,  die we op het oog hebben voor onze dochter, gaat Ipads ipv schoolboeken gebruiken. Maar die moet je dan wel zelf bekostigen. En daar is dan evt ook een betalingsplan voor; maar in de huidige economie met huishoudens die het net redden of net niet, is dit toch niet de weg die we op willen?

 

Bron afbeelding: http://www.mercanciasuave.com/2012/07/tablets-no-pagues-por-gigabytes-que-no.html

 

 

Plaats een reactie