Top 3 3Ds Spellen voor je kleuter: deel 2

De vorige blogpost ging over de zoektocht naar 3DS spellen voor mijn kleuter. Dit bleek nog niet zo heel makkelijk te zijn, maar uiteindelijk kwam er toch een top drie uit:

1. MarioKart 7

2. Freaky Forms Deluxe

3. Animal Crossing: A New Leaf

Leeftijds-adequaat

Hoewel er op alledrie de spellen een leeftijdsindicatie staat vermeld van 3+, zegt dit niets over de moeilijkheidsgraad van de spellen zelf.  MarioKart 7 is leuk om te racen met Yoshi achter het stuur, maar omdat het steeds lastiger wordt komt mijn dochter niet verder, tenzij iemand anders banen voor haar vrij speelt. En daar heeft niet iedereen zin in, aangezien je er toch even mee bezig bent en het doel vooral ook was dat ze zelfstandig een spel kan spelen.

Ondanks dat blijft MarioKart 7 toch leuk om af en toe een rondje mee te rijden. Hoewel het bij deze kleuter voor extase zorgt wanneer er als eerste over de finish wordt gereden, zorgt het ook voor grote frustratie wanneer het niet lukt. En door de moeilijkheidsgraad is dit vaker wel dan niet het geval.

 

Geen druk

Nummer 3 op de lijst, Animal Crossing, is een grote favoriet; zowel Zus van 11 als Kleuter van 4 spelen dit met veel plezier. Sterker nog; ook ik vind het een fantastisch spel. Hoewel er opdrachten gedaan kunnen worden, zonder te grote tijdsdruk, loopt Kleuter het liefst gewoon rond, koopt spullen en gaat naar de kapper. Hierin (ver)delen we het spel: ik verdien het geld en zij geeft het uit. Het enige minpuntje aan Animal Crossing is de hoeveelheid tekst, waardoor ik Kleuter nog regelmatig moet begeleiden.

 

Unknown-1

Bron: http://nintendocon.com/animal-crossing-new-leaf-the-leafening

 Wat het spel extra leuk maakt is dat verschillende spelers elkaar kunnen bezoeken in hun dorpje. Kleuter stapt op de trein en gaat zo op bezoek bij Zus waar ze elkaar in rondjes achtervolgen of elkaar cadeautjes en geld geven. Ok, het is meer bezigheidstherapie dan iets anders, maar dat Kleuter er veel plezier van heeft is een ding wat zeker is.

 

Uitdaging

Hoewel MarioKart 7 en Animal Crossing vooral een hoog entertainment gehalte hebben, en daar gaat het ook om bij games, wil je als ouder ook graag dat je kind er wat van leert. Wellicht om je schuldgevoel, voor het feit dat je kind uren lang zichzelf bezig houdt, een beetje te verlichten of omdat dat opvoedkundig verantwoord is. Freaky Forms Deluxe, het tweede spel in deze top 3, heeft mij erg verrast. Zoals in de vorige blogpost te lezen was, heb ik dit spel voor onder de 8 euro uit een bak in de speelgoedwinkel gevist onder het mom; als het niks is heeft het in ieder geval geen 40 euro gekost!

In dit spel is het de bedoeling dat je zelf een wezen creëert. Dit doe je door het hele lijf (armen, hoofd, poten, etc.) naar je eigen smaak op te bouwen. Nadat je dat gedaan hebt kun je in de wereld van deze wezentjes als eerste lekker ronddolen; hierbij volgt een uitleg hoe het wezen te bewegen, hem te voeden en de interactie aan te gaan met ander creaturen. Daarna kun je opdrachten voltooien en prijzen vrij spelen.

Hoewel Kleuter het spel heel goed zelf kan spelen, de opdrachten simpel zijn en ze erg trots is op haar vele zelfgemaakte wezentjes, zijn er 2 minpuntjes. De opdrachten hebben (soms) een tijdslimiet en het spel besluit zelf wanneer het tijd is voor een (gedwongen) pauze. En als Kleuter iets niet leuk vindt, is het wel dat iemand haar vertelt wat ze moet doen, ook al is het een leuk konijntje.

Al met al zijn deze drie spellen voor Kleuter op dit moment de leukste spellen op de 3DS waar zij, gezien het beperkte assortiment voor deze leeftijd, het meest mee kan. We blijven altijd op zoek, dus tips zijn welkom!

 

Bron afbeelding: http://www.capsulecomputers.com

Top 3 3DS spellen voor je kleuter: deel 1

Mijn net vierjarige Kleuter speelt nu al geruime tijd op de 3DS van grote Zus. Tot voor kort speelde ze ook de spellen van grote Zus, die 7 jaar ouder is. Dit waren met name weinig uitdagende dress up spelletjes. Sinds kort heeft Kleuter haar eigen 3DS en daarmee vond ik het tijd om spelletjes voor haar aan te schaffen.

En die zoektocht viel behoorlijk tegen. De eerste aankoop was de makkelijkste; als Mario fan kon Mariokart 7 niet ontbreken. Kat in het bakkie dacht ik. Maar 1 spel vond ik een beetje karig, zeker met de aandachtspanne van mijn dochter. Dus op naar de volgende twee. Maar aangezien deze spellen soms ongelooflijk duur kunnen zijn, wilde ik graag binnen een bepaald budget blijven.

Online winkelen

Zoals een goede zoektocht betaamt was de eerste stap uiteraard Google. Zoals bij veel van mijn zoektochten kwam ik uit bij een bekende online winkel, al was het maar voor een overzicht van 3DS spellen. Een blik bij overige online winkels leverde dezelfde rij spellen op. Een stuk of 6 leken me wel geschikt, maar bij nader onderzoek op o.a. YouTube waren ze toch nog wat te moeilijk. En hier liep ik een beetje vast.

In lijn van de iPad verwachtte ik een overdosis aan behendigheid spelletjes en spellen in de trant van kleuren, vormen en het alfabet voor vroege lezertjes. Maar niks van dat alles. De Disney spellen, zoals Cars, waarbij je toch uit kunt gaan van dat ze gericht zijn op de allerkleinsten, waren echt nog een niveau te hoog.

Fysiek winkelen

Dan maar fysiek naar de speelgoedwinkel. In de wirwar van rijen spellen van alle soorten consoles die er op de markt zijn, valt het me op dat de 3DS spellen in de minderheid zijn. Weinig keus dus en over het algemeen hetzelfde aanbod als in de online winkels. Op het moment dat ik met lege handen de winkel wil verlaten valt mijn oog op een bak met aanbiedingen.

Het eerste spel dat ik beetpak is gelijk raak; een kleurige voorkant met allerlei beestjes en voorwerpen die bestaan uit verschillende vormen met de pakkende naam Freaky Forms Deluxe. De toevoeging Deluxe heeft altijd een magische uitwerking op mij, maar dat terzijde. En het mooiste is de meepakprijs van 7,95. Geslaagd!

Top 3

Met het derde spelletje is mijn voorgenomen budget uiteengespat als een zeepbel. Grote Zus heeft het spel Animal Crossing: A New Leaf en Kleuter dweilt huilend op de grond elke keer wanneer Zus het speelt. Dus, na een hobbelige zoektocht, de uiteindelijke spel top 3 van een Kleuter:

  1. Mariokart 7
  2. Freaky Forms Deluxe
  3. Animal Crossing: A New Leaf

Vooral de laatste twee spellen zijn een schot in de roos en zal ik in de volgende post vertellen waarom.

Digitale kloof

iPad

Digitale kloof

Af en toe is er op de basisschool van mijn dochter een loze dag waarop kinderen spelletjes etc. mee mogen nemen. En met een loze dag bedoel ik een dag waarop ze geen schoolse activiteiten doen. Vaak is dat de dag voor een lange vakantie of een feestdag, zoals rond de kerstdagen. Mijn dochter is niet zo van de gewone spelletjes, maar vaak neemt ze iets als wie is het mee.

De laatste keer dat er zo’n spelletjesdag was, was ik toch een beetje geshockeerd; een groot gedeelte van de klas had zijn of haar Ipad meegenomen.  Niet zozeer dat kinderen een Ipad gebruiken, maar meer de vanzelfsprekendheid van het in het bezit zijn van zo’n tablet waarmee deze kinderen opgroeien.

Kostbaar

Zelf hebben wij geen Ipad, maar delen de kids wel een oude Ipod, alleen omdat we deze zelf niet meer gebruiken. Hoe ze het voor elkaar hebben gekregen weet ik niet, maar heb de home knop al eens moeten vervangen omdat deze het niet meer deed. En geloof me dat was ook een duur grapje!

Een Ipad is ons gewoon te duur en zeker als gebruiksvoorwerp voor de kids, maar hadden we het geld zo liggen, was er absoluut een aangeschaft. Het gemak waarmee zoveel geld wordt uitgegeven aan computers, tablets en accessoires, doet me afvragen hoe dat zit voor gezinnen die daar geen geld voor hebben. En hoe zit dat met de kids die zelfs geen computer in huis hebben?

Vanzelfsprekendheid

Want hoewel wij ons dat niet kunnen voorstellen, als Twitterend, Facebook liefhebbend en Googelend gezin, zijn deze gezinnen er ook. Hoe het er in Nederland voor staat weet ik niet, maar bij onze buren zit 1 op de 5 gezinnen zonder pc (http://www.standaard.be/cnt/DMF20130411_00537176).

Ik associeer computers en internet met vooruitgang omdat alles in rap tempo veranderd en verbeterd. Dit zal ook wel met onze consumptie-  en wegwerpmaatschappij te maken hebben; de ene telefoon is nog niet gekocht of de nieuwere versie wordt alweer aangekondigd. Maar hoe zit het met de gezinnen die dit financieel niet kunnen bijbenen?

Kloof

Creëren we op deze manier niet een enorme kloof tussen mensen die wel en geen toegang hebben tot digitale middelen? En wat betekent dat voor de toekomst? De middelbare school,  die we op het oog hebben voor onze dochter, gaat Ipads ipv schoolboeken gebruiken. Maar die moet je dan wel zelf bekostigen. En daar is dan evt ook een betalingsplan voor; maar in de huidige economie met huishoudens die het net redden of net niet, is dit toch niet de weg die we op willen?

 

Bron afbeelding: http://www.mercanciasuave.com/2012/07/tablets-no-pagues-por-gigabytes-que-no.html

 

 

Leeftijd+

kijkwijzer

Peuter is 3, bijna 4 jaar. Haar meest favoriete bezigheid is gamen. Op de 3Ds, de Wii of de Ipod. En ik moet toegeven: ze is er goed in. Soms zelfs beter dan ik. Wij doen niet moeilijk over de tijd die ze besteed aan het gamen, maar dat betekent niet dat we geen balans proberen te houden hierin. Soms is ze uren aan het gamen en dat is bij ons prima.

Pas wanneer ze gefrustreerd raakt en boos gaat doen wanneer iets niet lukt, trekken we de stekker eruit, zogezegd. Ook zijn er dagen dat we zeggen;”Vandaag even niet”. Dit wordt over het algemeen, hetzij soms even mokkend, goed geaccepteerd.

Spelkeuze

Ook doen we niet zo moeilijk over welke spelletjes ze dan speelt. Haar voorkeur gaat uit naar Mario (zowel de Kart als de overige spellen), racespellen (Sonic) en de spellen die Zus speelt (Style Boutique), dus echt grenzen stellen daarbij is niet echt nodig.

Zus, nu bijna 11, heeft ook al sinds ze een jaar of drie/vier is een Ds en onze oude Playstation staat bij haar op de kamer. Ook bij haar zijn echte regels mbt het gamen nooit noodzakelijk geweest, ook niet bij het spelen van leeftijds adequate spellen. Zo heb ik mijn liefde voor Tekken aan haar overgedragen en hebben we menig uur samen gezellig vechtend doorgebracht.

GTA

Hoewel anderen van mening zijn dat gewelddadige spellen gewelddadig gedrag in de hand werkt, staat Zus niet meppend op het schoolplein en is van agressie al helemaal geen sprake. Toch heeft ze genoeg spellen gespeeld waar veel om te doen was mbt het vertoonde geweld en de 18+ leeftijdsgrens.

Een van die spellen is GTA (Grand Theft Auto) die, in september dit jaar, aan de vijfde editie toe is. Even Googelen met de woorden GTA en geweld levert veel discussies op. Dit zijn voornamelijk  ouders, die het spel weigeren te kopen voor hun zoon, en gamers, die in de verdediging gaan.

Wat opvalt hierbij, is dat het gros van deze ouders inhoudelijk niet op de hoogte is van het spel en het beoordelen op basis van de leeftijdsindicatie en de berichten geuit in de media.

Weloverwogen beslissing

Maar om echt een weloverwogen beslissing te nemen lijkt het me veel verstandiger als ouder, je te verdiepen in de materie dan af te gaan op beslissingen en meningen van anderen.

Vergeet hierbij ook het karakter van je kind niet; mijn dochter is, na het spelen van GTA, geen anderen met honkbalknuppels te lijf gegaan en heeft er geen minuut slaap over verloren. Echter heeft zij een vriendje die erg fysiek naar anderen reageert. GTA zou dan niet mijn eerste keus zijn voor een verjaardagscadeau.

Meerdere factoren

Er spelen zoveel meer factoren mee bij de beslissing welke spellen adequaat zijn voor jouw kind; ga niet alleen af op de mening van anderen, maar verdiep je als ouder in de belevingswereld van je kind. Speel zo’n spel zelf, zodat je ook weet waar je over praat.

 

 

Bron afbeelding: http://www.kijkwijzer.nl