Leeftijd+

Peuter is 3, bijna 4 jaar. Haar meest favoriete bezigheid is gamen. Op de 3Ds, de Wii of de Ipod. En ik moet toegeven: ze is er goed in. Soms zelfs beter dan ik. Wij doen niet moeilijk over de tijd die ze besteed aan het gamen, maar dat betekent niet dat we geen balans proberen te houden hierin. Soms is ze uren aan het gamen en dat is bij ons prima.

Pas wanneer ze gefrustreerd raakt en boos gaat doen wanneer iets niet lukt, trekken we de stekker eruit, zogezegd. Ook zijn er dagen dat we zeggen;”Vandaag even niet”. Dit wordt over het algemeen, hetzij soms even mokkend, goed geaccepteerd.

Spelkeuze

Ook doen we niet zo moeilijk over welke spelletjes ze dan speelt. Haar voorkeur gaat uit naar Mario (zowel de Kart als de overige spellen), racespellen (Sonic) en de spellen die Zus speelt (Style Boutique), dus echt grenzen stellen daarbij is niet echt nodig.

Zus, nu bijna 11, heeft ook al sinds ze een jaar of drie/vier is een Ds en onze oude Playstation staat bij haar op de kamer. Ook bij haar zijn echte regels mbt het gamen nooit noodzakelijk geweest, ook niet bij het spelen van leeftijds adequate spellen. Zo heb ik mijn liefde voor Tekken aan haar overgedragen en hebben we menig uur samen gezellig vechtend doorgebracht.

GTA

Hoewel anderen van mening zijn dat gewelddadige spellen gewelddadig gedrag in de hand werkt, staat Zus niet meppend op het schoolplein en is van agressie al helemaal geen sprake. Toch heeft ze genoeg spellen gespeeld waar veel om te doen was mbt het vertoonde geweld en de 18+ leeftijdsgrens.

Een van die spellen is GTA (Grand Theft Auto) die, in september dit jaar, aan de vijfde editie toe is. Even Googelen met de woorden GTA en geweld levert veel discussies op. Dit zijn voornamelijk  ouders, die het spel weigeren te kopen voor hun zoon, en gamers, die in de verdediging gaan.

Wat opvalt hierbij, is dat het gros van deze ouders inhoudelijk niet op de hoogte is van het spel en het beoordelen op basis van de leeftijdsindicatie en de berichten geuit in de media.

Weloverwogen beslissing

Maar om echt een weloverwogen beslissing te nemen lijkt het me veel verstandiger als ouder, je te verdiepen in de materie dan af te gaan op beslissingen en meningen van anderen.

Vergeet hierbij ook het karakter van je kind niet; mijn dochter is, na het spelen van GTA, geen anderen met honkbalknuppels te lijf gegaan en heeft er geen minuut slaap over verloren. Echter heeft zij een vriendje die erg fysiek naar anderen reageert. GTA zou dan niet mijn eerste keus zijn voor een verjaardagscadeau.

Meerdere factoren

Er spelen zoveel meer factoren mee bij de beslissing welke spellen adequaat zijn voor jouw kind; ga niet alleen af op de mening van anderen, maar verdiep je als ouder in de belevingswereld van je kind. Speel zo’n spel zelf, zodat je ook weet waar je over praat.

 

 

Bron afbeelding: http://www.kijkwijzer.nl

 

Plaats een reactie