Leerkrachten en sociale media: Niet Wijs

In groep 5 had mijn oudste dochter, toen 9, een meester. Op zich al bijzonder genoeg aangezien ze de vijf jaar daarvoor alleen juffen heeft gehad. Ook alle stagiaires en inval leerkrachten waren van het vrouwelijk geslacht. Nu is Zus niet snel onder de indruk van diegene die voor de klas staat, dus meester of juf maakt voor haar niks uit.

Popi Jopi

De meester, laten we hem Popi Jopi noemen, was een geliefde meester, zowel bij ouder als kind. Vraag me niet waarom; tot op de dag van vandaag is het me een raadsel. Hij was me te handtastelijk en liet op zijn beurt te veel fysieke interactie van de kinderen toe. Wat ik nog minder begreep waren de ouders, met name de moeders. In plaats zich af te vragen waarom deze docent het zo nodig vond zo fysiek bezig te zijn met hun kinderen, stonden ze al kwijlend in de rij.

Wantrouwend en nieuwsgierig als ik ben, heb ik uiteraard Popi Jopi even binnen Google losgelaten. Het verbaasde me uiteraard niets dat Popi Jopi gebruik maakte van sociale media. Hyves en Facebook welteverstaan. Wat me wel verbaasde is dat de docent in kwestie geen afgeschermd profiel had.

Ouderwets

Nog verbaasder was ik over het feit dat een groot deel van zijn ‘vrienden’ uit leerlingen en oud leerlingen bestond. En dat de interactie die plaatsvond via krabbels en berichten naar mijn idee soms erg twijfelachtig waren met betrekking tot de te vriendschappelijke inslag ervan.

Wellicht ben ik erg ouderwets, maar ik vind een vriendschappelijke relatie (of hoe je het in dit geval ook noemen wilt) tussen docent en leerling niet gepast. En zeer zeker niet op sociale media. Dit voor de simpele reden dat er absoluut geen toezicht is; geen ouderlijk toezicht maar ook niet vanuit school.

Sociale Regels

Begrijp me niet verkeerd; ik ben helemaal voor sociale media. Ook voor kinderen. Maar wel onder toezicht. De sociale regels die je offline hanteert, gelden ook online. In dit geval zijn de sociale regels offline al zeer vaag met betrekking tot Popi Jopi en de school die zijn gedrag oogluikend toestaat, laat staan binnen een niet gesuperviseerde omgeving.

Nu gaat dochterlief na de zomervakantie naar groep 7. En ja, ook deze juf is door de Google machine gehaald. En ook zij zit op FB. Wederom niet afgeschermd. En nu met foto’s waarvan ik liever niet heb dat mijn dochter ze ziet. Maar als ik haar kan vinden, kan mijn dochter dat ook.

Handleiding Sociale Media

Het wordt tijd dat scholen sociale media serieus gaan nemen. Als een medium dat ze binnen de schoolmuren kunnen inzetten, maar ook om leerlingen (en duidelijk ook docenten) op gepaste wijze met dit soort media (veilig) om te leren gaan. Net als elke school een schoolgids heeft met regelgeving , waaronder ook de wijze waarop men met elkaar dient om te gaan, zou elke school ook een handleiding en regelgeving sociale media moeten hebben.

 

Bron afbeelding: http://www.ncosm.nl/blog/16/04/2013/social-media-voor-scholen-van-experiment-naar-verdieping

 

Plaats een reactie