Schermtijd

Geïrriteerd raak ik ervan: kinderen die aandacht eisen terwijl ik achter de laptop zit te werken, op de Mac mijn FB check of op mijn Iphone bij Candy Crush mijn laatste beurt weer verspeel of mijn mailbox opschoon. Ligt dit aan de kinderen (die per definitie altijd aandacht opeisen) of aan mijn eigen dwangneurose continu online te zijn of op zijn minst tegen een scherm aan te kijken?

Waarschijnlijk allebei, maar feit is dat schermtijd (vastgeplakt aan elk willekeurig scherm) de laatste jaren, en zeker met de opkomst van sociale media, flink is toegenomen in het gemiddelde Nederlandse huishouden.

Verlengstuk

Zo ook bij ons. Op ons ergste schermmoment zitten we, als gezin van vier, aan tafel of, nog erger, verspreid door het huis, aan een scherm geplakt. En ja; ook de Peuter van drie is niet los te wrikken van de 3Ds. En eerlijk gezegd vinden wij dat prima! Naast de dwang om voortdurend FB, Twitter en mijn email te checken, heb ik ook nog eens een passie voor series en films.

Dus op de tijden dat we niet online zijn, zitten we ook nog eens achter een televisiescherm, met de Iphone op grijp afstand (maar dat spreekt voor zich). Zelfs mijn boeken lees ik overal tussendoor op mijn Iphone; wachtend op de metro, in menig wachtkamer, op het schoolplein en in de rij bij de AH. Het scherm ervaar ik gewoon als verlengstuk van mezelf.

Tijdslimiet

Wat doe je dan met kinderen die het niet eerlijk vinden dat ze computertijd krijgen, bijgehouden door een time timer, terwijl er voor ons als ouders geen tijdslimiet bestaat? Nu kunnen we als ouders heel verantwoord, ook onze tijd aan banden gaan leggen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer het maar eens. Ik word er in ieder geval erg onrustig en snauwerig van. En geloof me, dat is voor niemand goed!

Dan zit er maar 1 ding op; de tijdslimiet opheffen. En wat gebeurt er dan? Kinderen die de eerste paar dagen prinsheerlijk op de bank liggen te Ds’en, Wii’en en tv kijken om vervolgens op eigen wijze hun computer/ tv tijd zelf te reguleren. En ja, daar zit som een hele dag, soms wel twee dagen, tussen dat ze vierkante oogjes hebben. Maar dit wordt afgewisseld door soms een week lang geen computerspel aan te raken. Goede deal zou ik zo zeggen.

 

Bron afbeelding :http://www.familienbande24.de/wissen/

Plaats een reactie